Margas etikečių pasaulis

Jau kurį laiką Mažeikių muziejuje veikia tikrai unikali paroda „Degtukų dėžučių etiketės – mažoji grafika“ (iš Mažeikių muziejaus fondų). Šio projekto sumanytoja ir autorė yra muziejininkė Aldona Butkuvienė. Po parodos atidarymo į muziejų savo kolekcijas pristatė ir kolekcininkai Pranas Šilgalis bei Dalia Bliudžiuvienė, o tai šią ekspoziciją padarė tik dar įdomesnę ir vertingesnę.

Kolekcionuoti buvo populiaru

Sovietmečiu rinkti degtukų dėžučių etiketes buvo gana populiaru ir paprasta, nes spaustuvės įvairiomis progomis išleisdavo vis naujų etikečių. Brokuotos, o kartais ir visiškai geros kokybės, jos per tėvelius, spaustuvių darbuotojus ar kitokius žmones patekdavo į vaikų, kurie būdavo didžiausi kolekcionieriai ir mainytojai, rankas. Be to, jų galima nebrangiai įsigyti serijomis pagal mėgstamas temas.

Prieš 30 metų atvykusi  iš Utenos  į Mažeikius  D. Bliudžiuvienė su savimi atsivežė ir tėvelio naudotą metalinį  įdėklą degtukų dėžutėms bei suvenyrinę dėžutę degtukams. Pirmieji suvenyrai paskatino ir toliau domėtis degtukų forma, dydžiu, spalva. Moters kolekciją sudaro apie 200 įvairaus dydžio degtukų dėžučių ir ji mielai su visais dalinasi jų įvairove.

Kitas mažeikiškis P. Šilgalis degtukų dėžučių etiketes pradėjo rinkti būdamas 5 metų (apie 1965 metus). Keitėsi etiketėmis su kaimynų vaikais, rinko pamestas, pirko. Savo pomėgį tęsė ir besimokydamas tuometiniame Kauno politechnikos institute (dabar KTU).

Keliaudamas po buvusią TSRS (dabartinę Europą), žvalgydavosi, kur galėtų įsigyti naujų etikečių. Jas pirko serijomis, įvairios tematikos, įvairiais kiekiais. Bet tai buvo daugiau malonus užsiėmimas, o ne rimtas kolekcionavimas. Jis niekada nepriklausė filumenistų gildijai, nes tokio tikslo ir neturėjo.

Savo surinktas etiketes talpindavo į kartono dėžutes, bet pastaruoju metu jas klijuoja ant pakietinto popieriaus lapų, kurie susineria į vieną knygą. Į tokias tris knygas sutalpina  visą savo kolekciją, kurią sudaro 4470 etikečių. Iš visų jų neišskirtų nė vienos, tačiau lietuviškos mieliausios. Dirba inžinerinį darbą, keliauja, dainuoja, groja akordeonu, šoka, daug skaito, todėl ir etiketėse dominuoja labai platus temų ratas.

Etiketėse – miniatiūrinis pasaulis

Daug kas sutinka, kad degtukų dėžučių etiketės labai lakoniška, bet tuo pačiu labai informatyvi priemonė, o kai kada – meno kūrinys. Jose atsispindi tam tikras laikmetis, mokslo pasiekimai, gamta, šventės, tradicijos ir pan. A. Butkuvienė sakė, kad etikečių piešiniai kviečia saugoti fauną ir florą, gerbti ir pažinti istorinius paminklus bei datas, reprezentuoja miestus, heraldiką ar konkretų reikšmingą įvykį bei svarbų renginį.

„1897 m. iš Viekšnių į Mažeikius atvykęs Leizeris Faivušas Mecas prie nuosavos kavos gamyklėlės įkūrė degtukų šiaudelių fabriką, kuriame dirbo 7 vyrai ir 1 moteris. Prieš Pirmąjį pasaulinį karą čia jau dirbo 60 žmonių. Deja, 1930 m. fabrikas buvo likviduotas, įrenginiai išvežti, parduoti arba sunaikinti. Mažeikių muziejaus fonduose šiuo metu saugoma 120 vnt. etikečių. Tai ilgai išliekanti laikmena. Degtukų dėžutėje vidutiniškai yra 40 degtukų, reiškia, tiek kartų žmogus ją paima ir mato etiketės piešinį arba specialią informaciją“, – rašoma A. Butkuvienės parengtoje išsamioje ir vertingoje informacijoje.

Paroda gausiai lankoma

Muziejininkai džiaugėsi, kad paroda gausiai lankoma. Ruošiant šį reportažą, čia kaip tik lankėsi Mažeikių Kalnėnų pagrindinės mokyklos pradinukų ekskursija. Mokiniai domėjosi eksponatais, žaidė prie improvizuoto žaidimų stalo ir uždavinėjo klausimus. Jie taip pat pamatė ir išgirdo, kad su degtukais reikia elgtis atsargiai. Vaikai sakė, kad išvyka į muziejų jiems patiko.

Paroda veiks iki 2017 m. sausio 28 d.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode